
Deparazitarea cainilor

Deparazitarea interna este importanta atat pentru catel cat si pentru dumneavoastra ca stapani ai canelui.
Inainte de toate tinem sa precizam ca numai medicul veterinar trebuie sa execute aceste manopere aparent banala, mai ales cand vorbim de prima parte a vietii catelului (0-12 luni).
Nu recomandam sa deparazitati catelui dupa sfatul unor prieteni sau a unor persoane pricepute la toate.
Spre exemplu, sa presupunem ca veti cumpara de la noi un superb Chihuahua care la varsta de 2 luni are doar 400-500 grame. Cum il veti deparazita daca un comprimat antiparazitar se administreaza la 10 kg greutate vie. In cate il veti imparti? Dar oare partile vor fi egale? Oare nu il veti intoxica? Recomand sa mergeti la medicul veterinar specialist pe animale de companie pentru ca doar el stie exact cum sa deparaziteze corect, sigur si eficient un catel de talie atat de mica.
Prima deparazitare se face undeva la 4-5 saptamani, aceasta fiind urmata de vaccinarea monovalenta.
A doua deparazitare se face la 6-7 saptamani, aceasta la randu-i fiind urmata de cel de-al doilea vaccin, de aceasta data polivalent.
Dupa aceasta se va deparazita catelul inainte de fiecare noua vaccinare.
Dupa incheierea ciclului de vaccinare, deparazitarea interna se va efectua la fiecare 3-4 luni pentru siguranta, medicul veterinar consemnand de fiecare data in carnetul de sanatate sau pasaport (dupa caz) fiecare manopera medicala.
Parazitii care traiesc in intestinul cainelui pot fi mortali de multe ori; dintre acesti paraziti interni amintim: Toxocara Canis, Tenii, Ancylostomele, Trichuris etc.
Semne ale infestatiei cu paraziti interni:
- eliminarea de viermi lungi, albi (atentie, in urma unei deparazitari cel mai adesea cainii elimina viermi morti);
- diaree cu sange (nu orice diaree cu sange inseamna infestatie cu paraziti);
- anemie;
- pierdere in greutate;
- stare de moliciune, apatie.
In cazurile unei infestari foarte mari se poate intampla ca animalul de companie sa elimine parazitii si prin voma.
Pentru o depistare precisa a tipului de parazit recomand efectuarea unui examen coproparazitologic (eu utilizez metoda flotatiei Willis urmata de examinarea parazitilor la microscop). Metoda este foarte eficace si unica, de depistare a parazitilor microscopici.
Caini de vanzare
Pisici de vanzare
Labrador
Bichon maltez
Cabinete veterinare Iasi
Catei de vanzare Ciobanesc german