COSMOTE: 0766 716 614
Vodafone: 0728 533 111
Orange: 0753 354 920
Trimite mesaj

Dalmatian

Istoric

 

Originea exact a rasei Dalmatian nu se cunoaste, asadar s-au facut numeroase ipoteze privind provenienta; una dintre acestea este ca rasa Dalmatian provine din localitatea Dalmatia din Croatia.  Dovezi ale existentei rasei Dalmatian au fost gasite de asemenea in indepartatul Egipt.

 

Ceea ce se stie insa cu siguranta este faptul ca acesti caini superbi erau utilizati in jurul anului 1800 pe post de caini de transport si caini de paza. Ei erau prezenti chiar in acea incarcatura comerciala, iar in felul acesta eventualii hoti nu puteau patrunde si fura marfa.

 

Temperament

 

Per ansamblu cainele Dalmatian este unul destul de comod astfel incat trebuie instruit in mod continuu pentru rezultate excelente iar daca mai aveti si putina rabdare in ceea ce-l priveste este perfect. Este foarte important pentru el sa se stabileasca anumite ordine, o anumita rutina, spre exemplu el trebuie obisnuit cu o anumita rutina in ceea ce priveste hrana si ora ei de servire, periatul si trimatul, scosul afara pentru miscarea de zi cu zi etc; cu alte cuvinte, acest caine trebuie obisnuit cu un program cat se poate de strict, acesta imprimandu-i un stil de viata si o anumita disciplina necesara pana la urma oricarui caine de rasa. Nu-l lasati singur in casa daca aveti o activitate care l-ar putea implica si pe el; daca mergeti la vanatoare spre exemplu, luati-l si pe el; in acest mod stabiliti o legatura intre voi ca stapani si caine. Rasa Dalmatian are o oarecare energie latenta care ar trebuie consumata; asadar plimbarea de seara este foarte importanta pentru Dalmatian si trebuie sa fie ceva mai energica, iar in weekend energia consumata de acest caine prin miscare trebuie sa fie mai mare ca in celelalte zile.

 

Unii Dalmatieni tind sa devina distructivi cu obiectele din casa daca sunt lasati singuri mai mult de o zi. Este un caine foarte atasat si loial stapanului sau si are nevoie de afectiune si atentie din partea acestuia; daca nu i se acorda atentie are tendinta de a deveni deprimat si anxios.

 

Probleme de Sanatate

 

Daca este sa rezumam cazuistica medicala pentru rasa de caini Dalmatian este: surditatea si pietrele la rinichi. Desi surditatea nu apare decat rarisim la pui, odata cu trecerea anilor, un procent de 12 % din Dalmatieni isi vor pierde auzul definitiv (daca la alte rase precum Cocker, surzenia poate apare din cauza unei afectiuni cum este otita cronica netratata, la rasa Dalmatian, surzenia este de sorginte genetica in primul rand dar si de varsta). Un asemenea exemplar surd va fi unul foarte fricos si neadaptat, panicandu-se ori de cate ori intra cineva in incaperea in care este el. In cazul in care pierdeti un caine care nu poate auzi, acesta mai mult ca sigur nu va reusi sa supravetuiasca, fie ca vorbim de oras sau sat, fiecare din aceste asezaminte avand pericole specifice.

 

In cazul in care exemplarul pe care-l detineti va surzi undeva la varsta maturitatii, acesta va reusi totusi sa se adapteze alaturi de voi deoarece are deja un dresaj minim si o experienta in ceea ce priveste arealul in care a locuit ani de zile. In cazul in care detineti un Dalmatian mai batran dar care este clinic sanatos si care binenteles aude, este de recomandat sa faceti vizite regulate la medicul vostru veterinar pentru a-l supune la teste periodice si pentru a va invata ce este de facut pentru o eventuala preventie a surzeniei.

 

Mai exista situatii in care unii Dalmatieni aud doar cu o singura ureche, acesta zic eu este un caz fericit deoarece cam toti au o viata normala, adaptandu-se cu destul de mare usurinta situatiei.

 

A doua mare problema la rasa Dalmatian este reprezentata de pietrele la rinchi care produs dureri destul de mari insotite de febra si neliniste din partea cainelui. Ca frecventa este ceva mai redusa decat prima problema, surditatea. Deoarece acesti caini excreta nediluat acid uric sunt predispusi la formarea de pietre la nivelul rinichilor, toxemie si blocaj renal in cazul cel mai grav.

 

Ca probleme dermatologice, cele mai comune acestei rase sunt eruptiile cutanate, cauzate indeosebi de piscaturile de pureci si capuse. O alta afectiune, dar mai rara este si displzia de sold, care poate sa apara mai ales la cainii mai in varsta.

 

Intretinere

 

Desi au o blana scurta asta nu inseamna ca acesti caini nu trebuie periati in fiecare saptamana; acest lucru este necesar deoarece in acest mod preveniti caderile masive de par prin casa. Inafara de acest periaj saptamanal, trebuie sa-i taiati unghiile pentru a putea preintampina o crestere exagerata a acestora si incovoierea lor in pernite - abces al pernitei, durere; taierea unghiilor se face cu un simplu cleste de unghii care se gaseste in orice pet shop; atentie insa, nu taiati decat stratul cornos, nu si parte vie care de obicei se vede cu deosebita usurinta la unghiile albe sau foarte deschise la culoare.

 

Urechile trebuie curatate si ele cu vata si solutie otica pentru a putea preveni eventualele otite; pavilionul urechii se va curata fie cu vata fie cu o carpa de bumbac inmuiata in solutie otica (disponibila in farmacia veterinara), fie cu ulei pentru copii; in acest mod preveniti eventuale iritatii care pot aparea pe suprafata acesteia. Cand curatati in interiorul urechii aveti grija sa nu patrundeti prea adanc in conductul auditiv pentru ca riscati sa lezionati timpanul.

 

Exercitii Fizice

 

Dalmatianului ii place foarte mult sa se joace; daca sunteti o fire activa careia ii place sa faca sport, atunci rasa Dalmatian este exact ceea ce iti trebuie; implicati-i in jocuri diverse, sporturi, jocul cu mingea, alergatul pe langa bicicleta sau role etc; sunt multe posibilitati de a face miscare alaturi de cainele vostru, ceea ce va trebuie este doar putina vointa si imaginatie; in acest mod va puteti mentine sanatosi atat voi ca si stapani cat si cainele; daca stati la curte, acest caine este tentat uneori sa sara gardul si sa hionareasca - asadar este bine de stiut si acest aspect.

 

In cazul in care nu beneficiaza de exercitiu fizic, acesta are tendinta de a deveni deprimat si chiar nervos si in consecinta daca nu aveti timp pentru aceasta rasa cel mai bine este sa va orientati catre o alta - aveti de ales din 50 de rase.

 

Dresaj

 

Vorbeam in randurile de mai sus de o anumita rutina; ei bine aceasta este foarte necesara in prevenirea accidentelor de genul: facutul de pipi in casa. Recomand sa scoateti cainele afara inainte de a merge la serviciu, a doua oara atunci cand veniti de la serviciu si inca o data seara inainte de a merge la culcare; in acest mod cainele isi formeaza un bioritm iar orice fel de neplacere este evitata. Recomand sa-l invatati comenzile de baza care ii vor folosi pentru situatia cand il scoateti in public; de fiecare data cand indeplineste corect o comanda, recompensati-l, fie cu un "bravo" si o mangaiere, fie cu o recompensa alimentara. Chiar daca este cu mult mai usor de dresat un catelus in cazul in care doriti sa antrenati un Dalmatian adult sa stiti ca se poate daca aveti rabdare si intelegere pentru caine.

Dalmatian - poza puiPoza pui
Dalmatian - poza adultPoza adult
Atribute rasa
Durata de viata: 11 - 16 ani
Numar de pui: 7 pana la 9 pui maxim
Grup: Non-Sportiv Grup
Culoare: Oricine dintre dumneavoastra poate recunoaste un Dalmatian datorita culorii sale albe cu pete negre, maronii sau chiar galbui deschis.
Lungime par: Scurt
Marime: Mare
Naparline: Moderata
Inaltime mascul: 65 cm in medie
Greutate mascul: 31 kg
Inaltime femela: 61 cm in medie
Greutate femela: 20 - 29 kg
Spatiu necesar: Desi este un caine de talie mare, acesta poate trai si in apartamentele de dimensiuni mici. Nu este recomandabil sa lasati afara intr-o cusca acest caine; este o rasa care are nevoie de o interactiune destul de stransa cu omul; este recomandat ca acest caine sa aiba patul lui inca de mic pentru a nu fi mai greu de deprins cu acest obicei pe mai tarziu cand va dori sa doarma cu dumneavoastra in pat.
Note
Nivel de energie:
4
Nevoie de exercitii:
3
Caracter jucaus:
3
Afectiune:
5
Antrenament:
3
Paza:
4
Aparare:
3
Intretinere:
2
Alti caini:
3
Vreme rece:
2
Vreme calda:
3

Meniu
COSMOTE | 0766 716 614
VODAFONE | 0728 533 111
ORANGE | 0753 354 920
Dalmatian


Istoric

 

Originea exact a rasei Dalmatian nu se cunoaste, asadar s-au facut numeroase ipoteze privind provenienta; una dintre acestea este ca rasa Dalmatian provine din localitatea Dalmatia din Croatia.  Dovezi ale existentei rasei Dalmatian au fost gasite de asemenea in indepartatul Egipt.

 

Ceea ce se stie insa cu siguranta este faptul ca acesti caini superbi erau utilizati in jurul anului 1800 pe post de caini de transport si caini de paza. Ei erau prezenti chiar in acea incarcatura comerciala, iar in felul acesta eventualii hoti nu puteau patrunde si fura marfa.

 

Temperament

 

Per ansamblu cainele Dalmatian este unul destul de comod astfel incat trebuie instruit in mod continuu pentru rezultate excelente iar daca mai aveti si putina rabdare in ceea ce-l priveste este perfect. Este foarte important pentru el sa se stabileasca anumite ordine, o anumita rutina, spre exemplu el trebuie obisnuit cu o anumita rutina in ceea ce priveste hrana si ora ei de servire, periatul si trimatul, scosul afara pentru miscarea de zi cu zi etc; cu alte cuvinte, acest caine trebuie obisnuit cu un program cat se poate de strict, acesta imprimandu-i un stil de viata si o anumita disciplina necesara pana la urma oricarui caine de rasa. Nu-l lasati singur in casa daca aveti o activitate care l-ar putea implica si pe el; daca mergeti la vanatoare spre exemplu, luati-l si pe el; in acest mod stabiliti o legatura intre voi ca stapani si caine. Rasa Dalmatian are o oarecare energie latenta care ar trebuie consumata; asadar plimbarea de seara este foarte importanta pentru Dalmatian si trebuie sa fie ceva mai energica, iar in weekend energia consumata de acest caine prin miscare trebuie sa fie mai mare ca in celelalte zile.

 

Unii Dalmatieni tind sa devina distructivi cu obiectele din casa daca sunt lasati singuri mai mult de o zi. Este un caine foarte atasat si loial stapanului sau si are nevoie de afectiune si atentie din partea acestuia; daca nu i se acorda atentie are tendinta de a deveni deprimat si anxios.

 

Probleme de Sanatate

 

Daca este sa rezumam cazuistica medicala pentru rasa de caini Dalmatian este: surditatea si pietrele la rinichi. Desi surditatea nu apare decat rarisim la pui, odata cu trecerea anilor, un procent de 12 % din Dalmatieni isi vor pierde auzul definitiv (daca la alte rase precum Cocker, surzenia poate apare din cauza unei afectiuni cum este otita cronica netratata, la rasa Dalmatian, surzenia este de sorginte genetica in primul rand dar si de varsta). Un asemenea exemplar surd va fi unul foarte fricos si neadaptat, panicandu-se ori de cate ori intra cineva in incaperea in care este el. In cazul in care pierdeti un caine care nu poate auzi, acesta mai mult ca sigur nu va reusi sa supravetuiasca, fie ca vorbim de oras sau sat, fiecare din aceste asezaminte avand pericole specifice.

 

In cazul in care exemplarul pe care-l detineti va surzi undeva la varsta maturitatii, acesta va reusi totusi sa se adapteze alaturi de voi deoarece are deja un dresaj minim si o experienta in ceea ce priveste arealul in care a locuit ani de zile. In cazul in care detineti un Dalmatian mai batran dar care este clinic sanatos si care binenteles aude, este de recomandat sa faceti vizite regulate la medicul vostru veterinar pentru a-l supune la teste periodice si pentru a va invata ce este de facut pentru o eventuala preventie a surzeniei.

 

Mai exista situatii in care unii Dalmatieni aud doar cu o singura ureche, acesta zic eu este un caz fericit deoarece cam toti au o viata normala, adaptandu-se cu destul de mare usurinta situatiei.

 

A doua mare problema la rasa Dalmatian este reprezentata de pietrele la rinchi care produs dureri destul de mari insotite de febra si neliniste din partea cainelui. Ca frecventa este ceva mai redusa decat prima problema, surditatea. Deoarece acesti caini excreta nediluat acid uric sunt predispusi la formarea de pietre la nivelul rinichilor, toxemie si blocaj renal in cazul cel mai grav.

 

Ca probleme dermatologice, cele mai comune acestei rase sunt eruptiile cutanate, cauzate indeosebi de piscaturile de pureci si capuse. O alta afectiune, dar mai rara este si displzia de sold, care poate sa apara mai ales la cainii mai in varsta.

 

Intretinere

 

Desi au o blana scurta asta nu inseamna ca acesti caini nu trebuie periati in fiecare saptamana; acest lucru este necesar deoarece in acest mod preveniti caderile masive de par prin casa. Inafara de acest periaj saptamanal, trebuie sa-i taiati unghiile pentru a putea preintampina o crestere exagerata a acestora si incovoierea lor in pernite - abces al pernitei, durere; taierea unghiilor se face cu un simplu cleste de unghii care se gaseste in orice pet shop; atentie insa, nu taiati decat stratul cornos, nu si parte vie care de obicei se vede cu deosebita usurinta la unghiile albe sau foarte deschise la culoare.

 

Urechile trebuie curatate si ele cu vata si solutie otica pentru a putea preveni eventualele otite; pavilionul urechii se va curata fie cu vata fie cu o carpa de bumbac inmuiata in solutie otica (disponibila in farmacia veterinara), fie cu ulei pentru copii; in acest mod preveniti eventuale iritatii care pot aparea pe suprafata acesteia. Cand curatati in interiorul urechii aveti grija sa nu patrundeti prea adanc in conductul auditiv pentru ca riscati sa lezionati timpanul.

 

Exercitii Fizice

 

Dalmatianului ii place foarte mult sa se joace; daca sunteti o fire activa careia ii place sa faca sport, atunci rasa Dalmatian este exact ceea ce iti trebuie; implicati-i in jocuri diverse, sporturi, jocul cu mingea, alergatul pe langa bicicleta sau role etc; sunt multe posibilitati de a face miscare alaturi de cainele vostru, ceea ce va trebuie este doar putina vointa si imaginatie; in acest mod va puteti mentine sanatosi atat voi ca si stapani cat si cainele; daca stati la curte, acest caine este tentat uneori sa sara gardul si sa hionareasca - asadar este bine de stiut si acest aspect.

 

In cazul in care nu beneficiaza de exercitiu fizic, acesta are tendinta de a deveni deprimat si chiar nervos si in consecinta daca nu aveti timp pentru aceasta rasa cel mai bine este sa va orientati catre o alta - aveti de ales din 50 de rase.

 

Dresaj

 

Vorbeam in randurile de mai sus de o anumita rutina; ei bine aceasta este foarte necesara in prevenirea accidentelor de genul: facutul de pipi in casa. Recomand sa scoateti cainele afara inainte de a merge la serviciu, a doua oara atunci cand veniti de la serviciu si inca o data seara inainte de a merge la culcare; in acest mod cainele isi formeaza un bioritm iar orice fel de neplacere este evitata. Recomand sa-l invatati comenzile de baza care ii vor folosi pentru situatia cand il scoateti in public; de fiecare data cand indeplineste corect o comanda, recompensati-l, fie cu un "bravo" si o mangaiere, fie cu o recompensa alimentara. Chiar daca este cu mult mai usor de dresat un catelus in cazul in care doriti sa antrenati un Dalmatian adult sa stiti ca se poate daca aveti rabdare si intelegere pentru caine.

Contact
COSMOTE | 0766 716 614
VODAFONE | 0728 533 111
ORANGE | 0753 354 920