
Bichon Frise
Istoric
Chiar daca in zilele noastre sunt rase separate, ele au un stramos comun, care le ofera anumite caracteristici comune de rasa. Grupul de caini cunoscut sub numele de Barbichon prezinta patru rase distincte: Bichon Bolognese, Bichon Havanez, Bichon Maltez si Bichon Tenerife.
Bichon-ul Frise pe care il cunoastem astazi descinde din Bichon Tenerife. Popularitatea maxima s-a dezvoltat sub Henry III. S-a remarcat de-a lungul timpului prin frumsetea blanei sale albe si prin faptul ca facea o multime de trucuri in cadrul circurilor si targurilor.
Temperament
Acesti caini se remarca printr-un temperament dulce, plin de viata, activ, foarte jucaus, cu izbucniri de energie. Este unul din putinii caini de talie mica care se inteleg foarte bine cu copii de toate varstele iar un mare plus este acela ca sunt hipoalergenici (este bine de stiut pentru persoanele alergice ca acesta este un caine potrivit pentru ele). Nu lasa par la fel de mult precum alti bichoni si nici la prezinta acele pete de lacrimi.
Este un catel sensibil al carui sentimente se pot rani usor, este foarte atasat de stapanii lui. Este inteligent, fermecator, afectuos si sgur pe sine. Este o sonerie vie anuntandu-va atunci cand vine un musafir in vizita.
Este un bun caine de paza desi este foarte mic, poate fi utilizat in efectuarea de trucuri, extrem de sociabil cu toata lumea, foarte ascultator, sunt atribute care fac din aceasta rasa una extrem de apreciata pe plan mondial.
Probleme de Sanatate
Problema majora pentru rasa de caini Bichon Frise o reprezinta luxatia rotulei, situatie care conduce la schiopatat, refuza sa suporte greutatea, iar genunghiul poate intepeni. Consecutiv acestei luxatii de rotula (patela) poate apare osteoartrita. Modalitatea prin care puteti afla daca bichon-ul dumneavoastra are aceasta afectiune este a merge la medicul veterinar si de a-l examina fie printr-o palpare a zonei fie printr-un examen radiologic. Acest examen din urma se foloseste mai ales pentru a observa daca apar modificari de ordin degenerativ a articulatiilor. Tratamentele variaza in functie de severitatea bolii.
Boli minore pentru Bichon Frise sunt: pierderea dintilor si cataracta (opacifierea cristalinului - situatie in care ochiul capata un aspect albicios in functie de severitatea afectiunii). Alte afectiuni sunt reprezentate de: alergii, afectiuni oculare si infectii ale urechilor (otite cu diverse etiologii).
Intretinere
Blana unui caine Bichon Frise necesita ingrijire prin periere zilnica si trimare. Bichon-ul Frise nu lasa par insa tendinta blanii este de a se incalci iar in final acest par poate deveni mat, lipsit de stralucire. Acesta este un motiv foarte bun pentru care acest caine nu trebuie considerat si tratat drept un caine de curte.
Este bine sa va ganditi la faptul ca acest caine trebuie periat zilnic inainte de a achizitiona un exemplar din aceasta rasa. Recomandam ca imbaierea in cazul unui Frise sa se faca o data pe luna (si nu o data la 2-3 luni ca la alte rase) pentru a pastra o blana curata si neincalcita.
Exercitii
Chiar daca este un caine mic aceasta nu inseamna ca nu necesita exercitii fizice. De regula stapanii acestor caini le ofera mai putina miscare decat ar avea nevoie.
Dresaj
Cainii Bichon Frise sunt usor de dresat deoarece sunt rapizi si inteligenti. Necesita un dresaj bland si ingaduitor, nu trebuie bruscati in nici un fel deoarece sunt sensibili.
Sunt caini inteligenti, invata repede iar rabdarea dumneavoastra va va fi pe deplin rasplatita.











Caini de vanzare
Pisici de vanzare
Labrador
Bichon maltez
Cabinete veterinare Iasi
Catei de vanzare Ciobanesc german